Verhuizen met kinderen en huisdieren

Door op maandag, 11-06-2012, 14:34

Een verhuizing is voor mens en dier een ingrijpende gebeurtenis. Ze gaan weg uit hun vertrouwde omgeving en moeten ergens anders weer hun eigen plekje zien te vinden.
Met dit artikel geef ik u inzicht in hoe u de verhuizing voor uw kind en/of huisdieren gemakkelijker kunt maken.

Verhuizen met kinderen: neem samen afscheid

Wandel samen met uw kind door uw oude vertrouwde buurt en praat over de dingen die uw kind zal moeten gaan missen. Bekijk vervolgens samen wat hier in de nieuwe buurt voor in de plaats kan komen; de dieren van de kinderboerderij, een mooi park en misschien ook een nieuwe school. Verken samen stap voor stap nieuwe dingen en geef uw kind de tijd om hier aan te wennen.

Geef de nieuwe slaapkamer vorm
Maak samen met uw kind een tekening van de nieuwe slaapkamer. Zo krijgt het kind een beetje een beeld van het onbekende. Daarnaast is er niets leuker dan meebeslissen over de inrichting van je nieuwe kamer! Besteed ook uitgebreid aandacht aan het afscheid van uw kind op school. Plan bijvoorbeeld een dagje uit waarop uw kind met zijn vriendjes en vriendinnetjes iets leuks onderneemt.

Bied structuur en regelmaat
Zorg dat uw kinderen op de dag van de verhuizing iets leuks te doen hebben. Misschien gezellig op bezoek bij opa en oma of bij vriendjes. Geef kinderen de eerste weken na de verhuizing veel structuur. Zo kunnen ze gemakkelijker wennen aan alle veranderingen en krijgen ze hun gevoel van veiligheid terug.

Verhuizen met huisdieren

Ook huisdieren verdienen extra aandacht bij een verhuizing. De kans is groot dat ze van slag raken door alle hectiek en veranderingen om hen heen. Dieren als konijnen, hamsters en ratten kunnen relatief goed met een verhuizing omgaan omdat ze in hun eigen ┬┤huisje┬┤ meeverhuizen.
Voor honden en katten is dit een heel ander verhaal. Ook vissen kunnen niet zonder slag of stoot van A naar B worden verplaatst. Door onderstaande tips van deze checklist verhuizen met kinderen en huisdieren door te lezen kunt u uw huisdieren goed door het verhuis proces begeleiden.

Goede voorbereiding
Katten worden erg onrustig van een huis waarin spullen zijn verplaatst. Zet ze daarom tijdens voorbereidingen en de verhuizing zelf in een aparte, afgesloten kamer met hun eigen kattenbak en andere vertrouwde spullen. Honden zijn minder gevoelig voor dit soort onrust. Laat ze op vaste tijden uit zodat ze hun oude ritme aanhouden.
Tref voorzorgsmaatregelen voor het geval uw huisdieren weglopen tijdens of na de verhuizing, door ze van een adreslabel en telefoonnummer te voorzien. Geef de dieren voor vertrek zo min mogelijk te eten; ook dieren kunnen last krijgen van hun maag tijdens het reizen.

Voer vissen niet vlak voor de verhuizing
Vissen zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen. Om de reis voor hen zo aangenaam mogelijk te maken is het verstandig de tips uit deze checklist verhuizen met kinderen en huisdieren in acht te nemen. Omdat vissen ten tijden van stress meer ontlasting produceren is het raadzaam de vissen 1 tot 2 dagen voor de verhuizing geen voer meer te geven. Ze kunnen wel even zonder eten en zo voorkomt u dat ze hun eigen water bevuilen.

Laat vissen zwemmen in vertrouwd water
Tijdens de verhuizing kunt u best wat water uit de kom of het aquarium halen. Dit maakt het vervoer van de vissen een stuk gemakkelijker. Vang dit water op in een emmer en gooi dit bij aankomst in de nieuwe woning terug bij de vissen. Het zwemmen in hun oude vertrouwde water op een voor hen aangename tempratuur stelt ze gerust. Wanneer u over een erg groot aquarium beschikt is het verstandig de vissen apart in een donkere bak te vervoeren. Vul deze bak wederom zoveel mogelijk met hun eigen water.

Introduceer de nieuwe woonomgeving
Leid uw hond rond in zijn nieuwe woonomgeving; neem hem mee naar de verschillende kamers, de tuin en de nieuwe buurt zodat hij hier rustig aan kan wennen. Houd de hond tijdens het uitlaten aangelijnd! Wanneer hij schrikt van iets onbekends kan de hond wegrennen waarna hij mogelijk de weg naar zijn nieuwe huis niet meer vindt.

Laat uw huisdier rustig wennen
De laatste maar belangrijke tip in deze checklist verhuizen met kinderen en huisdieren ziet u misschien snel over het hoofd: laat uw kat in het nieuwe huis rustig wennen in zijn eigen reismand. Ze het deurtje open zodat de kat zelf kan bepalen wanneer hij eruit wil. Probeer uw kat de aankomende vier weken binnen te houden; zo kan hij goed wennen aan nieuwe geuren waardoor hij naar verloop van tijd feilloos de weg terug naar het nieuwe huis weet te vinden. Negeer schrikreacties van uw kat. Door hem extra aandacht te geven wanneer hij dit gedrag vertoont loopt u het risico een schrikachtige kat aan de verhuizing over te houden.

Meer informatie

Lees meer over deze website en vraag direct gratis vrijblijvende offertes aan voor uw verhuizing door het formulier in te vullen.   direct offertes aanvragen